Tifó i el mont Etna

MITOLOGIA...
Tifó (sense ulls làser ni ales de ratpenat)
Segons la mitologia grega, Tifó era un monstre fill de Gaia (la terra) i Tàrtar (l'abisme), tot i que també es vincula amb Hera i Cronos.
És descrit com un ésser enorme, gran com les muntanyes, que toca el cel amb el cap. Té uns braços que acaben en cent caps de drac i, estesos, arriben d'orient a occident. En lloc de cames té un gran nombre de cues d'escurçó. Pot tapar la llum del Sol amb les seves ales de ratpenat i li surten flames dels ulls.
Gaia va enviar el monstre al món dels mortals per venjar-se de Zeus, que havia derrotat els titans (els seus fills). Els déus van fugir a Egipte, on van adoptar formes d'animals, menys Zeus, que, paralitzat per la por, va quedar-se a l'Olimps. Tifó va tallar els tendons a Zeus i els va amagar amb els llampecs del déu. Però Pan i Hermes van ordir un pla. El primer es va posar a tocar música suau fins que Tifó es va adormir, mentre els déus van robar els tendons i els van tornar a Zeus.
Finalment, els déus van aconseguir derrotar Tifó i Zeus li va llançar el mont Etna al damunt. Des de llavors, la força del monstre causa les erupcions del volcà.


...I BIOLOGIA
Un cicló és una tempesta forta que es forma al mar i acostuma a provocar vents molt forts. Cobreix una àrea circular de 300 a 800 km. A la tempesta hi ha vents i pluges al voltant d'un "ull" central, que té un diàmetre d'uns 25 km. Si aquest fenomen té lloc al nord-est de l'oceà Pacífic, es denomina tifó, una paraula que tant podria derivar del grec com del portuguès, de l'àrab, del xinès o del japonès.



El mont Etna és un volcà actiu situat a la costa est de Sicília, el més gran d'Europa i la muntanya més alta d'Itàlia (exceptuant els Alps). És un volcà jove, originat fa uns 300.000 anys. Està construït per una massa de materials de projecció i lava. Té un cràter central i una gran quantitat de petits cràters. La seva activitat és constant i les erupcions posen sovint en perill persones, cases i conreus. La darrera erupció data del 26 d'octubre de 2013. L'erupció més catastròfica va tenir lloc el 1669. Del mont Etna la mitologia també en diu que hi ha atrapat el gegant Encèlad o que sota seu es troben les fargues d'Hefest.




Bibliografia:
https://ca.wikipedia.org
http://riordan.wikia.com/wiki/Wiki
http://mitosyleyendascr.com/mitologia-griega/tifon/

Fotografies:
http://sirius-star.ro/agathyrsi/
http://www.gifex.com/fullsize/2009-09-17-3114/Tifon-Rusa-21W-sur-de-Japon.html
http://www.easyviajar.com/italia/el-etna-1917
http://www.italia.it/es/ideas-de-viaje/lugares-unesco/monte-etna.html


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Els dotze treballs d'Hèracles: El senglar d'Erimant

Els dotze treballs d'Hèracles: La cérvola de Cerinea

Els dotze treballs d'Hèracles: L'Hidra de Lerna